Laser toetsenbord

celluon-magic-cubeDeze recentie gaat over de Celluon MagicCube, een klein doosje wat een toetsenbord projecteert en middels infrarood straling vingerbewegingen detecteert, tot nu toe de enige in zijn soort.

Het toetsenbord is te gebruiken voor normale desktop computers en latops (via usb of bluetooth), en met mobieltjes en tablets (via bluetooth). We hebben het toetsenbord getest met os x (laptop), android (mobieltje) en iOS (tablet), en zijn geen problemen met compatibiliteit tegen gekomen.

Omstandigheden

Om te kunnen typen met de magic-cube heb je een vlak, glad en niet reflecterend oppervlak nodig, een tafel of bureau zou prima moeten werken. Ook is het belangrijk dat er geen al te fel zonlicht op het typgebied schijnt, omdat dit het toetsenbord in de war kan brengen. Ook mag het typvlak niet hellen, omdat het doosje redelijk makkelijk omvalt. Deze omstandigheden maken de MagicCube ongeschikt voor typen vanuit een liggende of half-zittende positie.

Sensitiviteit

De gevoeligheid van de MagicCube is bij aankomst vaak te groot, waardoor je een toets al indrukt als je erboven hangt met je vinger. Dit maakt het lastig om het ‘pairings’ proces te voltooien, waarbij je een aantal nummers in moet typen. Als dat eenmaal gelukt is, kan je de sensitiviteit instellen. Mocht het echt niet lukken, dan kan je er altijd voor kiezen om het toetsenbord via usb aan te sluiten (geen pairing nodig).

Bij het typen komt de plaatsing van je vingers redelijk precies. Met een normaal toetsenbord zitten we vaak met onze vingers op de randen van de toetsen, bij de Magic Cube wordt dan vaak de verkeerde toets geactiveerd.

Blind typen

We vermoeden dat het met veel training mogelijk zou moeten zijn om blind te typen met de Magic Cube, maar het zal geen simpele opgave zijn. Net als met typen op een touch-screen, kan je je vingers niet op de toetsen laten rusten. Hierdoor voel je niet waar de toetsen zijn. Een mogelijk hulpmiddel hier zou het plakken van een aantal nopjes op de plekken waar de toetsen geprojecteerd worden zijn, al zou dit problemen kunnen geven met de gevoeligheid.

Asetniop

Onze hoop was dat dit toetsenbord bruikbaar zou zijn met de asetniop methode. Dit zou het blind typen een stuk makkelijker maken, omdat je altijd dezelfde toetsen gebruikt. Helaas blijkt dat het toetsenbord gelijktijdige toets activeringen niet registreert, wat regulier asetniop uit sluit. De zogenaamde modifier toetsen (shift, control, alt) kunnen wel tegelijk met een andere toets ingedrukt worden.

Met een programma als KeyRemap4MacBook is het wel mogelijk een aangepaste asetniop toetskaart te maken, waarbij alijd gewacht wordt op een tweede toets activatie. Dit zou echter vrij traag en onhandig typen.

Muis funtionaliteit

De muis functionaliteit van dit toetsenbord kan door middel van een toetsencombinatie geactiveerd worden. Als muis functioneert de Magic Cube uitzonderlijk goed. De sensitiviteit is hier voornamelijk een voordeel, aangezien de sturende vinger toch constant met het oppervlak in contact is. De muisknoppen worden geactiveerd met een tweede vinger.

De muis werkt echter niet met apparaten die geen muis cursor kennen (denk aan mobieltjes en tablets).

Voordelen

De Magic Cube is door zijn maat makkelijk mee te nemen. Hij is op vrijwel ieder bluetooth of usb capabel apparaat te gebruiken en in vergelijking met een touch screen toetsenbord van bijvoorbeeld een mobieltje of tablet, typt hij veel beter. Ook is de Magic Cube zeer hygienisch omdat er geen vuil tussen de toetsen kan komen en gaat hij lang mee omdat er geen bewegende onderdelen in zitten die kunnen verslijten (hooguit de batterij).

Als muis kan de Magic Cube zelfs concurreren met beschikbare touchpads omdat het gevoelige gebied groter is.

Nadelen

Net als touch-screen toetsenborden kunnen de vingers niet op de toetsen rusten en is blind typen vrijwel onmogelijk. Ook zijn er strenge eisen aan de omstandigheden wil het toetsenbord goed funtioneren. In vergelijking met een regulier toetsenbord gaat het typen op de Magic Cube erg traag en met veel onbedoelde toets-activeringen. Verwacht niet moeiteloos hele lappen tekst te produceren met de Magic Cube.

Aanbeveling

Voor dit toetsenbord is een goede zitfunctie nodig. We zouden het aanbevelen aan mensen die goed op een touch-screen kunnen typen, maar graag een groter toetsenbord gebruiken, of zo’n toetsenbord ook voor de normale pc of laptop willen gebruiken.

Bij aandoeningen aan de handen en armen die het nodig maken dat de handen gesteund zijn, zouden we gebruik als toetsenbord afraden. Denk hierbij aan rsi, of ehlers-danlos syndroom.

Wel zou de Magic Cube uitsluitend als muis gebruikt kunnen worden, waarbij het gevoelige gebied groter is dan bij de gemiddelde ’touchpad’ muis. Dit omdat bij het ‘muizen’ de vinger voortdurend gesteund is op het blad.

Een andere contraindicatie is het hebben van ongecontroleerde bewegingen in de vingers en handen, vanwege de hoge sensitiviteit van het toetsenbord. Denk hierbij aan spastische aandoeningen en tremoren.

Wanneer er sprake is van geringe spierkracht zou dit toetsenbord erg geschikt kunnen zijn, omdat er geen kracht nodig is om een toets te activeren. Wel moet je dan in staat zijn om je vingers in de lucht te houden.

Bij een verzwakt immuunsysteem, of chemische sensitiviteit die het gebruik van plastic toetsen onwenselijk maakt, is dit tevens een aanrader.

Prijs en verkrijgbaarheid

Er zijn een aantal winkels in Nederland die de Celluon Magic Cube op voorraad hebben. De prijs is meestal rond de 170 euro, wat vergeleken met andere commercieel beschikbare aangepaste computerbesturing niet veel is. Het is echter veel om te betalen voor een product waarvan je niet zeker weet of je er iets aan hebt. Daarom stellen wij ons exemplaar beschikbaar om te testen. Als je geinteresseerd bent, neem dan even contact op voor een afspraak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*