Logitech trackball muis (draadloos)

logitech-m570Deze recentie gaat over de Logitech draadloze trackball muis (m570). Een trackball muis werkt net even wat anders dan een reguliere muis. Ze hebben vaak grofweg dezelfde vorm, maar je beweegt de muis niet. Onder de duim, of onder de hand, zit een bal die je beweegt om de cursor te besturen. In het geval van de m570 zit er een grote bal onder de duim.

Het voordeel van deze manier van computerbesturing is dat je een optimale houding kan vinden voor je arm, die je niet continu hoeft te veranderen. Het is minder belastend voor je pols en schouder, en het is makkelijker om de spieren ontspannen te houden.

Compatibiliteit

Deze muis wordt ondersteund door windows en os x. Ons vermoeden is dat de muis ook met linux zal functioneren, maar dat de versnelling en programmeerbare knoppen dan niet werken. Zeker de versnelling is belangrijk voor het comfortabel muizen.

Bereik en levensduur

De claim dat er 18 maanden op een AA batterij gemuisd kan worden klopt. Een van onze teamleden gebruikt deze muis al anderhalf jaar zeer intensief en heeft nog nooit de batterij hoeven vervangen. Ook zijn er geen problemen geweest met bereik of interferentie met de muis.

Hand ondersteuning

De M570 is groot genoeg om een (grote) hand prettig te kunnen ondersteunen, maar we moeten er bij vermelden dat de steun niet optimaal is. Zeker beter dan een reguliere muis van 5 euro, maar bij lange na niet van het niveau wat een ‘handshoe’ muis biedt.

Preciezie

Als je een normale muis gewend bent is een trackball behoorlijk lastig, maar het went snel. Na een paar uur ben je even precies en snel als voorheen, misschien nog wel sneller als de muis beter bij je beperking past.

Muisknoppen

De linker en rechter muisknop gaan redelijk licht en de programmeerbare knoppen zitten niet al te onhandig gepositioneerd. Wel gaat het klikken met het scroll wieltje erg zwaar, maar dat zal allicht express gedaan zijn zodat je niet per ongeluk klikt als je aan het scrollen bent.

Voordelen

Dit is een zeer betaalbare, goed functionerende muis, die in alle wensbare posities en op alle mogelijke oppervlakten bruikbaar is. Ook goed geschikt voor gebruik in bed bijvoorbeeld. En daarbij evenaart de M570 reguliere muizen in gebruiksgemak en preciezie.

Nadelen

Zoals met elk draadloos apparaat wil deze muis nog wel eens kwijt raken. Ook moet er regelmatig schoon gemaakt worden onder het balletje omdat daar, zoals met oude mechanische muizen, vuil opbouwt. Ook is deze muis slecht bruikbaar met Linux en andere niet-ondersteunde besturings systemen.

Een linkshandige versie hebben wij vooralsnog niet kunnen vinden.

Aanbeveling

Deze muis is ideaal bij pols en armklachten en kan ook verlichting bieden bij handklachten veroorzaakt door een on-ondersteunde hand, al zouden we je wel aanraden hem een keer te komen proberen voordat je hem aanschaft.

Duimklachten kunnen een obstakel vormen bij het gebruik van de muis, maar dat is niet noodzakelijkerwijs het geval. Ook hier is het advies om hem te komen proberen.

Aandoeningen waarbij deze muis bruikbaar zou kunnen zijn: Ehlers-Danlos syndroom, RSI, carpaal tunnel syndroom, degeneratieve afwijkingen van de pols en arm gewrichten.

Prijs en beschikbaarheid

De adviesprijs van deze muis is 60 euro, wat vergelijkbaar is met hoge kwaliteit gaming muizen (waar deze ook prima voor te gebruiken is). De M570 is online goed verkrijgbaar, en in sommige gevallen ook in de winkel te bezichtigen (o.a. bij mycom). We zouden afraden deze muis aan te schaffen via een revalidatie techniek of soortgelijk bedrijf aangezien de prijs daar vaak vele malen hoger is, en de bedrade versie wordt geleverd. Mocht je de muis willen proberen, neem dan even contact op voor een afspraak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*