Asetniop toetsenbord met lichte aanslag

Het eerste prototype van Keys4all is een toetsenbord ontworpen voor mensen met weinig kracht en bewegingsvrijheid in hun handen. Dit toetsenbord zou waarschijnlijk ook goed werken voor iemand met RSI.

Omschrijving

Het toetsenbord zal 10 toetsen bevatten, 1 voor elke vinger en 2 voor de linker duim. Aan de rechter kant van het toetsenbord zal een zogenaamde trackball zitten die de muis vervangt, mocht dat een probleem vormen met duim mobiliteit, kan dit opgelost worden met de bestaande toetsen. De hand zal in een natuurlijke houding rusten, de toetsen geplaatst aan de hand van de handvorm. De toetsaanslag is erg licht.

Asetniop

Asetniop is een toetsenbord inrichting, net als qwerty en azerty. Bij asetniop verplaats je je vingers niet meer maar vorm je letters door 2 toetsen tegelijk in te drukken. Een soort akkoord typen dus.

Hardware

Dit toetsenbord zal gemaakt worden met een Teensy 3.0 microcontroller. Deze wordt met een usb kabel op de pc aangesloten. Omdat de software op de microcontroller staat zal dit toetsenbord met ieder besturings systeem en alle software te gebruiken zijn. Voor de schakelaars onder de toetsen gaan we de VX5-1A2 microschakelaars gebruiken. Deze vergen maar 0.25 Newton om te activeren. Ook is de tactile feedback van hoge kwaliteit. Deze schakelaars kunnen niet gebruikt worden als iemand onbedoeld veel kracht kan zetten, dit zou de schakelaars beschadigen.

De ‘case’ of het omhulsel zal voorlopig met polymorph (ook wel ‘shape lock’) genoemd. In de toekomst heet het gebruik van een 3D printer de voorkeur gezien de duurzaamheid.

Software

We gaan zelf geschreven sturings programmatuur gebruiken die de toets aanslagen bij de microcontroller al vertaalt naar de juiste letters, hierdoor kan het toetsenbord met elk besturings systeem en alle software gebruikt worden. Ook zal het typen relatief accuraat en snel zijn in vergelijking met sturingssoftware die de vertaling op de pc uitvoert.

De code is relatief makkelijk aan te passen. Een testversie is te vinden op github.

Kosten

  • Microschakelaars (VX5-1A2): €2.24 * 10 = €22.40
  • Teensy 3.0 met pinnen: €17.22
  • Breadboard: €3.12 x 1 = €3.12
  • Draad: ongeveer €14
  • Polymorph: 500gr = €15
  • Faston terminals (6.3x8mm, geisoleerd): €0.20 x 30 = €6.00
  • Hout en diverse ijzerwaren voor bodemplaat: €10
  • Trackball: €10

Totaal: € 97.74 (exclusief BTW & verzendkosten)

We hopen deze prijs door middel van bulk inkoop terug te kunnen brengen tot €80. Dit is overigens alleen mogelijk door middel van donaties aangezien wij niet over de fondsen beschikken om grote hoeveelheden materiaal in te slaan.

Ook zal de prijs een stuk dalen als microschakelaars met hogere aanslag kracht gebruikt kunnen worden.

Alternatieven

Het enige alternatief dat qua aanslag kracht en indeling in de buurt komt is de datahand. Echter heb je dan wel gebruik van je benen nodig (om van modus te wisselen). Ook moet je je vingers verder en meer kunnen bewegen omdat hij 5 toetsen per vinger hanteert. Hij kost wel $995 (daar komt nog $155 bij aan verzendkosten). Er was ooit een goedkopere niet ‘professional’ versie, maar deze staat niet meer op de website.

Update: de ‘datahand’ is intussen uit productie, en alleen nog maar 2e hands te verkrijgen. Dit heeft de prijs sterk omhoog gedreven.

Plannen

Als extratje zouden we de steno functionaliteit van asetniop kunnen implementeren. Dit zou echter in de vorm van een aparte versie zijn omdat de eigenaar van asetniop dit als intellectueel eigendom wil behouden en de wij de code zo vrij mogelijk willen houden.

Status

De drivers en het ontwerp van dit prototype zijn praktisch klaar. Wat we op dit moment missen is materiaal voor het prototype, we hebben hier geen budget voor. Als je bij zou willen dragen staat er hier naast een donatieknopje. De kosten die aangegeven staan zijn hoger dan aangegeven bij de materiaalkosten omdat er bij het maken van een prototype nog al eens wat verloren gaat. Daarbij hebben liever iets te veel in huis dat we straks in een ander toetsenbord kunnen gebruiken dan dat we weer met $50 verzendkosten zitten.

Zelf maken?

Als je zelf een soortgelijk toetsenbord wilt bouwen kan dat. De code voor de sturings software is open source (zie de github link onder het kopje software). De bouwplannen zullen hier samen met een handleiding gepubliceerd worden zodra het prototype klaar is.

Commercieel produceren

De software en bouwplannen komen met een open source licentie (we hebben nog niet besloten welke). Vrijwel alles zal toegestaan zijn zolang de plannen en code maar ‘open source’ blijven. Als je producten gebaseerd op ons ontwerp gaat verkopen ben je dus verplicht om de bouwplannen en code aan je klanten te geven. Het noemen van Keys4all of Stichting Humanity4all en de Pointesa LLC (asetniop) is wel vereist.

Wij stimuleren commercieel gebruik van onze ontwerpen, we willen immers dat zo veel mogelijk mensen hier gebruik van kunnen maken. Neem even contact op als je plannen hebt in deze richting, misschien dat we je een link op onze website kunnen bieden.